e-Poster-3

Infecție cu virusul SARS-COV-2 la o pacientă seropozitivă HIV neaderentă la medicația antiretrovirală – prezentare de caz

Andrea Incze, Erzsebet Iringo Zaharia Kezdi, Cristina Gîrbovan, A V Andrejkovits

Clinica Boli Infecțioase I Tg. Mureș, UMFST Tg. Mureș

 

Cuvinte cheie: COVID-19, infecție HIV, evoluție

Introducere: Infecția cu noul coronavirus SARS-COV-2 afectează relativ rar pacienții seropozitivi HIV, apare la pacienți seropozitivi HIV cu vârste mai tinere față de populația generală. Nu s-au înregistrat cazuri mai severe de boală infecțioasă produsă de noul coronavirus (COVID-19) la pacienții infectați HIV față de cei fără infecție HIV.

Material și metodă: Prezentăm cazul unei paciente în vârstă de 29 de ani, cunoscută cu infecție HIV din 2017, cu ultimul număr al limfocitelor T CD4+ de 1113 celule/mm3. Pacienta este cunoscută cu epilepsie temporală, tulburare psihotică acută cu depersonalizare în antecedente, tabagism cronic. Ultima ei schemă de antiretrovirale este emtricitabină, tenofovir și raltegravir, pe care a întrerupt-o din proprie inițiativă în ultimele 3 luni. Pacienta s-a întors din Spania în martie 2020, acuzând tuse intermitent productivă, disfagie de 2 săptămâni, și a fost internată cu suspiciunea de COVID-19.

Rezultate: Obiectiv la internare a fost cu stare generală relativ bună, fără dispnee, fără modificări stetacustice pulmonare. S-a efectuat testarea RT-PCR din secrețiile nazale și faringiene pentru SARS-COV-2, primul rezultat fiind negativ, al doilea însă pozitiv. S-a reluat medicația antiretrovirală, a urmat tratament simptomatic, cu evoluție favorabilă. RT-PCR nu a mai detectat SARS-COV-2 după 19 zile. Această pacientă este singura pacientă seropozitivă HIV care s-a infectat cu SARS-COV-2 din cei peste 700 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 din județul Mureș.

Concluzii: Pacienții seropozitivi HIV dezvoltă rar COVID-19. Infecția HIV la pacienții cu număr al limfocitelor T CD4+ peste 500/mm3 nu reprezintă un factor de risc privind potențialul evolutiv sever al COVID-19.

Contactează operatorul PATINF 2024

15 + 12 =

Operatorul PATINF 2024

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.05
E-mail: contact@patologieinfectioasa.ro
Website: www.eventernet.ro