e-Poster 2

Abordul interdisciplinar în sepsis

Ana-Roxana Ganceanu Rusu1,2,Nicoleta Dima1,2,Minela Aida-Maranduca1,2,Andreea Clim1,2,Ana-Maria Pop2,Ciprian Rezuș1,2

1Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ Iași, România
2Spitalul Clinic Judetean de Urgență „Sf. Spiridon“, Clinica III Medicală, Iași, România

Cuvinte cheie: sepsis, comorbidități, antibioterapie, interdisciplinaritate

 

Introducere: Sepsisul reprezintă principala cauză de deces la pacienţii în stare critică, cu o incidenţă în continuă creştere în contextul modificării parametrilor demografici (dezvoltarea grupului populaţiei vârstnice). Sepsisul este asociat cu o rată înaltă de morbiditate şi mortalitate, cu reducerea calităţii vieţii şi creşterea costurilor de îngrijire.

Material şi metodă: Am efectuat un studiu prospectiv pe 170 pacienţi diagnosticaţi cu sepsis de diferite etiologii, internaţi în Clinica III Medicală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon“ Iaşi în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 mai 2020. Au fost analizate şi corelate datele demografice, prezenţa factorilor de risc cardiovascular, comorbiditatile asociate, impactul antibioterapiei asupra evoluţiei bolii. Monitorizarea lotului studiat a cuprins prelevarea testelor bioumorale, electrocardiograma, radiografia toracică. Ecocardiografia bidimensională la care s-a adăugat, în funcţie de patologia asociată, examinarea prin tomografie computerizată.

Rezultate: Vârsta pacienţilor a variat de la 50 la 95 de ani. În populaţia studiată sexul feminin a avut o pondere mai mare, mediul de provenienţă fiind predominant rural. Etiologia sepsisului a fost predominant respiratorie, urmată de etiologia cutanată şi urinară, care a predominat la sexul feminin. S-a constat o asociere importantă a comorbiditatilor, cele mai numeroase fiind afecţiunile cardiovasculare şi tulburările nutriţionale.

Concluzii: Antibioterapia în sepsis continuă să reprezinte o problemă importantă prin incidenţă în creştere a disfuncţiilor sistemice cu rezultate ireversibile. Creşterea nivelului de informare din domeniul terapiei antimicrobiene a impus elaborarea unor ghiduri terapeutice corelate cu conceptual actual de „medicină bazată pe dovezi“. Indiferent de ghidul utilizat, procesul decizional trebuie individualizat în funcţie de comorbiditatile pacientului.

 

Contactează operatorul PATINF 2024

10 + 4 =

Operatorul PATINF 2024

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.05
E-mail: contact@patologieinfectioasa.ro
Website: www.eventernet.ro