E-poster 1

Evaluarea scorurilor de risc la pacientul cirotic cu comorbiditati

Nicoleta Dima1,2, Ana-Roxana Ganceanu Rusu1,2, Minela Aida-Maranduca1,2, Andreea Clim1,2, Ana-Maria Pop2, Ciprian Rezus1,2

1Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa“ Iasi, Romania

2Clinica III Medicala, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Spiridon“, Iasi, Romania

Cuvinte cheie: ciroza hepatica, comorbiditati, scoruri de risc, interdisciplinaritate

 

Introducere: Ciroza hepatica reprezinta stadiul final al evolutiei bolilor hepatice, indiferent de etiologia acestora. In tarile industrializate consumul de alcool si infectia virala C reprezinta principalele cauze ale cirozei hepatice. Sistemele de scorificare Child-Pugh si MELD permit ierarhizarea bolnavilor cu identificarea celor aflati in stadiul final al bolii.

Material si metoda: Am efectuat  un studiu prospectiv pe 160 pacienti diagnosticati cu ciroza hepatica de diferite etiologii si grade de insuficienta hepatica, internati in Clinica III Medicala a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Spiridon“ Iasi in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, ulterior urmariti in regim de internare sau ambulator. Diagnosticul de ciroza a fost stabilit pe baza modificarilor clinico-biologice, ecografice si endoscopice sugestive pentru boala hepatica avansata si a fost confirmat, în unele cazuri prin evaluarea non-invaziva a gradului de fibroza cu ajutorul metodei elastografice.

Rezultate: In populatia studiata sexul masculin a avut o pondere mai mare, mediul de provenienta fiind predominant urban. Varful de incidenta a fost reprezentat de decada 50-59 ani, peste 50% din pacienti facand parte din populatia tanara, cu consecinte socio-economice importante. Etiologia cirozei hepatice a fost predominant etanolica, intalnita in particular la sexul masculin si urmata de etiologia virala, care a predominat la sexul feminin. S-a constat o asociere importanta a comorbiditatilor cu impact asupra prognosticului imediat, cele mai numeroase fiind afectiunile cardiovasculare.

Concluzii: Ciroza hepatica, patologie plurivalenta in practica zilnica, afecteaza toate straturile sociale. Evaluarea pacientului cu ciroza hepatica necesita colaborare interdisciplinara prin complexitatea mecanismelor etiopatogenetice care stau la baza aparitiei acestei patologii.

Contactează operatorul PATINF 2024

9 + 14 =

Operatorul PATINF 2024

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.05
E-mail: contact@patologieinfectioasa.ro
Website: www.eventernet.ro